Het gaat de goede kant op. Eindelijk!
Op vrijdag 31 januari j.l. stemde de VS senaat tegen het horen van getuigen in het Pumpkinhead Impeachment proces. Op een foto loopt de republikeinse Speaker McConnell daarna bijna breeduit lachend door de gangen van het Kapitool, ‘thump (enk.) up’. Bijna breeduit lachen, en dat bij McConnell!
Op dezelfde vrijdag 31 januari zwaaide Nigel Farage in het EU parlement met een VK vlaggetje als afscheid en op menige plek in de VK dansten voorstanders van Brexit uitgelaten, omdat het dan eindelijk zover was: het VK was uit de EU getreden. Zwaaien met een vlaggetje. Uitgelaten dansen op straat. En dat bij Engelsen!

Op woensdag 5 februari j.l. kwam de VS senaat ook nog tot het oordeel dat Trump mag blijven. Maar dat heeft met het goede nieuws niet van doen. Natte voetzoeker. Ook al omdat die dekselse Romney vóór afzetting stemde en er dus geen sprake was van een totale overwinning (zie hierna). Meer nog evenwel, omdat het perverse of groteske element in de besluitvorming ontbrak. Geen informatie willen zien bij een onderzoek is pervers én grotesk. Maar als je eenmaal een vent met een Capo-mentaliteit als leider hebt aanvaard, is het eigenlijk niet redelijk of fair deze te kapittelen omdat hij maffiapraktijken bezigt.

Hoezo gaat dit de goede kant op? Lees verder.

Al jaren moeten wij toezien hoe in de VK/VS, keer op keer, een bij voorbaat nipt verloren argumentenstrijd tóch werd gestreden en inderdaad nipt verloren (door ‘The Bright Side’, zal ik maar zeggen). Telkens weer. Omdat argumentenstrijdmiddelen effectief zijn op een argumenten-strijdtoneel, maar niet op een toneel waar alleen winnen telt en waar het doel te winnen ook het uiterste beschikbare middel heiligt. En natuurlijk omdat aan ‘The Dark Side’ één gesloten blok Wil tot Macht staat, dat net iets groter is.
En dat gaat niet veranderen. Tegen de krachten die daartoe worden ontketend en aangeblazen bestaat namelijk maar één remedie: de totale overwinning, met inzet van ook het meest radicale middel, te laten plaatsgrijpen en dan ook nog zo dat er een totale nederlaag * is ter andere zijde. Winnen als klaarkomen (M/V) in een verkrachting (M/V).

En wie wil loochenen dat de vlaggetje zwaaiende Farage en de dansende Brexit-Britten een orgasme van winnen beleven, van winnen ten koste van de verliezers. En voor wie studie heeft gemaakt van de anders altijd uitdrukkingsloze post-mortem tronie van McConnell, is duidelijk dat diens bijna breeduit lachen en meer nog het opgeheven, gerimpelde duimpje, evenzeer op een orgasme duiden, een orgasme van totaal winnen als oefening van de Wil tot Macht.

Het fenomeen van de totale overwinning (en dus: totale nederlaag elders) als voorwaarde en voorbode van herstel in de onderliggende verhoudingen, is beschreven door David Runciman **. Hij erkent de totale nederlaag (van Labour) en voorspelt een spoedige terugkeer naar meer rationele verhoudingen en discours.

Heeft Runciman gelijk, dan zou dat intussen géén goed nieuws zijn.
Maar hij heeft geen gelijk.

David Runciman’s louter politieke invalshoek, mist de juiste psychologische en fysiologische basis, het noodlottig menselijke van de Brexit Werdegang: De totale politieke overwinning als politiek klaarkomen, als maatschappelijk orgasme. Zijn betoog dat het vanaf nu al anders zal gaan, is daarom gelukkig niet accuraat. Wijlen Reve schreef immers al dat hij alleen maar geiler werd van een eerste ‘rit’. Zolang Boris Blorange nog hitsig is van Wil tot Macht, zal hij de tegenstander blijven beklimmen op zoek naar de ultieme bevrediging. En Boris, god lof, is nog steeds hitsig, zo vertellen zijn bronstige kreten in de eerste schermutselingen over een handelsverdrag met de EU.
 
Wat de VS aangaat, roept men maar in herinnering de uitlatingen van Trump zelf (die voor de goede verstaander vaak genoeg helder aangeeft wat er in hem omgaat). Weet je nog, in Albany ? ***:
We are gonna win, win, win. We’re going to win with military, we’re going to win at the borders, we’re going to win with trade, we’re going to win at everything. And some of you are friends and you’re going to call, and you’re going to say, ‘Mr. President, please, we can’t take it anymore, we can’t win anymore like this, Mr. President, you’re driving us crazy, you’re winning too much, please Mr. President, not so much, and I’m going to say I’m sorry, we’re going to keep winning because we are going to make America great again.”
Klinkt niet als iemand die maar één of twee keer wil klaarkomen, toch?
Trump is duidelijk een onversneden Revist.

En dus blijven de vooruitzichten gunstig voor de radicale vorm van Eurocentrisme, van linkse signatuur, waartoe BalieBreed zich heeft bekeerd en anderen wil bekeren.
In Ierland dringt Sinn Fein naar de voorgrond. Noord Ierland voelt zich verraden. Schotland werkt aan een exit uit het VK. Als Blorange nog even doorgaat met burlen, resteert een rompstaat Engeland/Wales, speelbal van de VS en China. Die zal geen invloed of aantrekkingskracht meer hebben. Teken aan de wand: de Fransen hebben onlangs in de Six Nations gewonnen van Engeland.
Nog eens 4 jaar presidentschap a là Corleone zal de resterende geloofwaardigheid van de VS als model voor een liberale of zelfs maar geordende samenleving afbreken. En hoe kan Pumpkinhead niet worden herkozen, met Wallstreet op weg naar 40.000 punten en alle Evangelische Christenen in aanbidding voor hem als voor het Lam ****.

De EU krijgt dus ruimer de tijd om zichzelf tot een eenheid te smeden of althans tot een zelfstandige mondiale economisch/politieke invloedsfeer. Eentje waarin capo’s alleen misdaadsyndicaten runnen, waarheid en werkelijkheid relevant zijn en de koek min of meer eerlijk wordt verdeeld.
En daarna, na nog een uiterste extase van zuivere machtuitoefening, mogen en zullen de VS/VK ontwaken uit hun maatschappelijk orgasme en bezig kunnen met de vraag of er ook een maatschappelijke kater is.

Twee keer winst. Is dat geen prachtig vooruitzicht?
 
*      Begrippen uit hetzelfde emotioneel-sociologische register als: totaler Krieg

**    It was all a dream: there was no way to stop Brexit (Guardian 01.02.2020) https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/01/stop-brexit-remainers-eu-referendum-politics?CMP=share_btn_link

***  https://edition.cnn.com/videos/politics/2017/08/18/trump-albany-rally-winning-sot.cnn

**** Te onderzoeken stellingen:      
(a) Waar vertrouwen in ‘de politiek’ verloren gaat, komt in plaats daarvan geen wantrouwen, maar blind geloof in bepaalde politici;