KNOWING en REALIZING
Is de EU klaar voor een nederlaag van Pumpkinhead?

In 2016 gebeurde het ondenkbare toch: Trump won de presidentsverkiezingen van Clinton. Nu dreigt het ondenkbare wederom toch te gebeuren: Trump verliest de presidentsverkiezingen[1] van Joe Biden. Een werkelijk vreselijk vooruitzicht. En zo oneerlijk ook en zinloos!

Oneerlijk, omdat wat Trump nu gaat nekken dat verdoemde Corona-virus is, waar hij part noch deel aan heeft. Ziek, zwak of misselijk worden een paar weken voor de verkiezingen, dat is in de VS einde oefening voor de kandidaat. Vraag het maar aan Bush Sr – flauwvallen aan tafel in Japan (of zoiets, naar mij bijstaat) en Hillary Clinton (longontsteking). Corona maakte het Pumpkinhead al onmogelijk om stadions vol gelovigen toe te spreken, een van de fundamenten van de overwinning in 2016. En nu heeft het virus hem zelf te pakken.
En zeker zal nu in iedere witte kerk in de VS voor Trump gebeden worden, zonder onderbreking, met handen omhoog, ogen gesloten en monden open in brandende geloofsijver, gebeden worden zoals er nog nooit is gebeden, voor onze lieve heer zelf niet eens (die Trump heeft uitverkoren, moet je weten[2]). Maar anders dan de moeder van Sheldon Cooper uitsprak (maar zelf nauwelijks serieus leek te nemen) in een aflevering van The Big Bang Theory, helpt bidden niet. Niet omdat god Trump niet heeft uitverkoren, maar omdat god niet bestaat.

Zinloos ook.
Ik heb nog eens opgezocht welk percentage van de stemmen de NSDAP in 1933 binnensleepte, waarmee toen de macht werd veroverd. Dat was 43,9%. Als Trump verliest zal het zeker niet met minder zijn dan 45% van de stemmen. Ik wil maar zeggen: het kan zijn dat er nog geen ‘realization’ is bij de bewoners van de VS dat het niet meer ‘goed’ komt, ook niet als Biden wint, maar in termen van ‘knowledge’ kan er geen twijfel meer bestaan[3]: het komt niet meer ‘goed’. Het maakt dus geen ruk uit of Trump wint of Biden. Het komt niet meer ‘goed’.

De twee kampen, republikeinen en democraten, leven politiek in een eigen wereld die een fantasiewereld is.

De republikeinen hebben de illusie dat als je met vuile streken je meester maakt van staatsorganen of deze bezet houdt, die organen met onveranderd gezag of betekenis kunnen blijven functioneren. Zij snappen niet dat dit gezag juist een functie is van een strijd zonder vuile streken.
De slag over de benoeming van Amy Coney Barret zal weer de voorspelbare uitkomst hebben eerder besproken in BalieBreed[4]. Mijn aanbeveling zou zijn dat één democratische senator aanwezig is bij de hoorzitting en één vraag stelt aan Amy: heb je overwogen nee te zeggen, toen Trump zei je te willen voordragen? Met als toelichting: denk je dat jouw benoeming als opperrechter, als uitkomst van overduidelijk vuil spel, de reputatie (of wat daarvan over is) van de Supreme Court onaangetast laat?[5] Voel je je niet nu al medeplichtig aan wat dat orgaan straks aan gezag en reputatie gaat inboeten?
Maar het zal wel weer gaan over abortus en wat ze 25 jaar geleden een keer heeft gezegd of gedaan op een of ander partijtje. Cavanaugh revisited. En Amy erin.

En dan de democraten. Hun illusie is mogelijk minder een moreel gebrek en wanbegrip, meer een psychologisch defect, maar daarom niet minder ernstig. Zij denken dat het ‘voldoende’ is om met min of meer eerlijke middelen de organen van de federale overheid in handen te krijgen, ook met 43.9% of 45% politieke tegenstanders die zich dan verneukt en bestolen voelen, goed bewapend zijn én weten dat god het ook anders had gewild. Het is niet voldoende. Het is al gebeurd met de ‘shining city upon a hill’. Knowing en realizing, weet je nog?
 
Maar een winst van Biden zou ons, de toekijkende EU, weer de illusie kunnen geven dat er nog iets te verwachten is van de VS. En dan komt het proces van integratie, hervorming en (machts)blokvorming weer tot stilstand.
Terwijl we weten dat het gebeurd is met de oude toestand in de wereld. Maar we ‘realiseren’ het ons helaas nog niet.

Een vreselijk vooruitzicht. 
[1] Tot drie keer toe verscheen eerst het woord ‘verliezingen’. Dat kan geen fout van mij zijn en evenmin toeval. QAnon is al geïnformeerd dat de anti-Trump Deep State en de knechten van de internationale Soros/Gates samenzwering zich nu ook al meester maken van toetsenborden.

[2] Een werkelijk onvergeeflijke misser is dat zijn herverkiezingscampagne Trump niet heeft gefilmd ergens op een diep meer op water lopend (natuurlijk alleen mét trucage als zonder niet zou slagen). Alle VS evangelicals zouden instinctief, zij het logisch en/of theologisch wellicht niet helemaal zuiver, extra bewondering hebben voor het kunststuk, gegeven het zoveel grotere postuur en gewicht van Pumpkinhead vergeleken met Christus (in de gebruikelijke voorstellingen van deze laatste).

[3] Een aan het Boeddhistische denken ontleend onderscheid, dat niettemin erg juist lijkt. Zie voor verdere lezing: Sedgwick, Touching Feeling hfst. 5 en The Weather in Proust hfst. Reality and Realization.

[4] Maatschappelijk orgasme tot nut van het algemeen, februari 2020.

[5] Aan te vullen met een uitspraak – liefst van de Supreme Court zelf, maar elke instantie is eigenlijk goed genoeg – over een handbalvereniging of zo, waarin dat als een vanzelfsprekend gevolg wordt aangeduid van een benoeming waarin onaanvaardbaar vals spel is gespeeld.